Lovacska

Tépjünk fel 2-3 csuhélevelet kb. egy centiméter széles csíkokra! Fogjuk össze azokat szélesebb végüknél, és jó szorosan kössük össze! Fordítsuk ki, hogy a kötés helye belülre kerüljön! Kb. 1,5-2 cm-rel arrébb ismét kössük meg egy rafiaszállal, de a rafia két vé-gét hagyjuk meg hosszan! Elkészült a fej.

Hajtsuk le derékszögbe a leveleket, és kössük át az előző csomóból lógó szálakkal! Így kialakult a nyak, mely a fejhez képest függőlegesen áll.

Most meg kell hosszabbítani a nyakat. A levelek közé helyezzünk be még pár levelet! Ezeket már nem kell keskeny csíkokra felhasogatni. Kössük meg a nyak hosszának meg-felelően, ugyancsak meghagyva a rafiát hosszan!

Ismét következik egy derék-szögű hajtás, csak most ellenke-zőleg, mint a fejnél. Így alakul ki a teste. Kössük meg a rafiával! Ezután el kell készíteni a lovacska lábait. Tekerjünk fel egy széles levelet vízszintesen, és két végén, illetve középen, hogy ne tudjon kitekeredni, kössük át rafiával! Ez lesz a lovacska első két lába. Készítsünk most még pontosan ugyanekkora lábat a hátsó kettőnek!

Erősítsük fel a lábakat a hátáról lefelé a hasa alatt megkötve! A farkából a felesleges leveleket vágjuk ki!

Válasszunk egy szép, széles, puha levelet, a levél közepét helyezzük a lovacska nyakához, és hátul a farkánál kössük össze, ha elég! Ezt az utólag felhelyezett levelet pedig, keresztben a hátán egy rafiaszállal vagy egy csuhélevélcsíkkal kössük át! A kötés helye a hasa alatt legyen!

Fejére és nyakára sörényt tegyünk! Ezzel nyeri el végső lovacska jellegét. A sörény lehet a kukorica bajuszából vagy csuhélevélből. Előző esetben ragasztással, kötözéssel tudjuk rögzíteni. A csuhélevélből készült sörényt varrással erősít-hetjük fel.

(Megjegyzés: Evvel a technikával többféle állatot is elkészíthetünk, csak a helyes arányokat kell jól megválasztani.)

 

További figurákhoz lapozz!