Alátét készítése

A munka elkezdéséhez egy megfelelő méretű fából készült lapra ( rajztábla) van szükség.
A rajztáblán körzővel 12 cm-es sugarú kört rajzolunk. A kerületén 3 cm-enként kijelöljük a szögek helyét, és beütjük a szögeket. A kör középpontja körül egy tovabbi kb. 1,5 cm sugarú kört rajzolunk. Ebbe 4, esetleg 6 szöget verünk, majd erős rafiaszállal körbekötjük.
A sodrat kezdetét az egyik, külső körön lévő szögre rögzítjük (ezáltal tudjuk elérni azt, hogy a felvető szálak páratlan számúak legyenek, és az eltolt mintánk jól kijöjjön), majd elindulunk vele a középen lévő rafia körhöz. Megkerüljük azt, és a sodrattal haladunk visszafelé a szögek irányába.

Most a következő szöget kerüljük meg, és ismét a rafiaszálon fordulunk. Így haladunk mindaddig, amíg minden szöget meg nem kerültünk a külső körön. Az utolsó szabad szög megkerülése után a felvetést bent középen fejezzük be a rafiaszálon, majd indul körbe a beszövés. Eltolt mintát szövünk kb. a kör kétharmadáig. Ebben az esetben "2 fent, 2 lent" beszövést végzünk. Mivel a felvetőszálak száma páratlan, ezért minden kör elején eggyel eltolva haladunk a szövéssel. Így keletkezik egy csigavonalszerű csúsztatott minta. A sodrat végét eldolgozzuk. Most a szögek alatt közvetlenül készítünk két lekötő sort. (A lekötő sor készítése a kosárnál van leírva részletesen!) A szabadon maradt rész díszítő mintájával az alátétnek is sok válfaja alakítható ki.